Waarom balans in IQ, EQ, SQ EN FQ?
Heb je ooit gehoord van IQ, EQ, SQ en FQ? De laatste jaren hechten wij in een zakelijke context niet alleen waarde aan het IQ (intelligentiequotient) maar ook aan EQ, SQ en FQ. Deze krijgen steeds meer aandacht in welzijnsmanagement. Hieronder een uitleg.
IQ & EQ
Te veel IQ-push kan leiden tot burn-out. De constante stroom van kennis, innovaties en technische ontwikkelingen zorgt vaak voor een toenemende overload in ons brein, met klachten als hoofdpijn en vermoeidheid tot gevolg. Door hoge werkdruk ontstaan er klachten. Te veel hooi op de mentale vork nemen kan uitputtend zijn. Maar, verrassend genoeg, als wij niet genoeg uitgedaagd worden, komen er ‘bore-out’ klachten. Gebrek aan uitdaging zorgt voor sleur. Balans is dus belangrijk.
Emotionele intelligentie (EQ) gaat over aandacht voor gevoelens en emoties, zelfkennis en empathisch vermogen. In een organisatie, die zich richt op de EQ, staat het bevorderen van interpersoonlijke relaties in de werkomgeving centraal. Met andere woorden: je kunnen inleven in de anderen. Dat is superbelangrijk voor effectieve communicatie, teamwerk en betrokken medewerkers.
SQ & FQ
SQ (spirituele intelligentie) draait om het begrijpen van jezelf, je doelen en je verbondenheid met anderen. Het is dus meer dan meditatie en yoga. In een zakelijke context richt SQ zich op het integreren van deze waarden in een bedrijfscultuur, waarbij rekening wordt gehouden met de persoonlijke eigenschappen van ieder individu om een diepere betekenis te geven aan je carrière en je leven.
Bij FQ (fysieke intelligentie) kun je denken aan je fysieke lichaam en aan de vragen “Zit je goed in je vel?” of “Hoe zit het met je fysieke gesteldheid?”. Het optimaliseren van de fysieke intelligentie (FQ) in een bedrijf kan bijvoorbeeld gebeuren door wandelpauzes in te richten, yoga of bedrijfsfitness te organiseren en gezonde voeding in de kantine of coffeecorner aan te bieden.
Hoe zit het met jouw focus en balans?