KERNKWALITEITEN
Mark Rutte & Hugo de Jonge, Gordon & Geer, Bert & Ernie, Mattie & Marieke, Nick & Simon. Zomaar wat bekende duo’s waarvan de een het ‘zus’ doet en de ander ‘zo’. Vaak vormen zij Yin en Yang. De twee houden elkaar in evenwicht (tot ze uit elkaar gaan).
Belangrijk in zo’n hechte samenwerking daarbij is dat ze elkaars (kern)kwaliteiten goed kennen, mét bijbehorende valkuilen en irritaties. Dat is belangrijk in kleine én in grote(re) organisaties. Soms is de taakverdeling in een samenwerking duidelijk en ’strak’ gescheiden. De een doet de financiën, de ander ontfermt zich over human resources. Grote beslissingen worden altijd samen genomen. Knopen worden samen doorgehakt. Toekomstgericht leiderschap gaat zeker ook over de mensen in een organisaties die samen (aan een doel) werken en daarbij zijn kernkwaliteiten van belang.
Kernkwaliteiten zijn specifieke positieve eigenschappen die een persoon (of organisatie) bezit en die hem/haar/het uniek maken. Een kernkwaliteit kun je zien als iemands natuurlijke positieve eigenschap: sterke punten die jou maken tot wie je bent en waarmee je opvalt tussen de massa.
KERNKWADRANT
In een team (hoe klein ook) is het belangrijk om te weten wat elkaars kernkwaliteiten zijn, kijk maar naar de Olympische Spelen 2024 en de diverse Nederlandse teams.
De term kernkwaliteiten is geïntroduceerd door Daniel Ofman, oprichter van organisatieadviesbureau https://www.corequality.nl/ Van kernkwaliteiten kun je een kernkwadrant maken, waarin je je kwaliteiten, je valkuilen, je uitdagingen en je irritaties beschrijft. Daniel Ofman lanceerde deze term rond het jaar 1999.
Kernkwadranten zijn niet alleen belangrijk als je samenwerkt met anderen, maar ook om je te kunnen blijven ontwikkelen moet je weten waar je goed in bent en wat je nog dient te ontwikkelen. Waar wil je nog beter in worden? Wat houdt je tegen? Waar erger jij je groen en geel aan? Deze onderdelen vormen een kernkwadrant.
- Kernkwaliteit: waarover krijg jij complimenten?
- Valkuil: wat is jouw kwaliteit waar je te ver in doorschiet en die je minder zou moeten doen?
- Uitdaging: wat is het tegenovergestelde van jouw valkuil?
- Irritatie: welk gedrag van anderen irriteert jou?
KERNKWALITEIT (POSITIEF):
NAUWKEURIG
|
VALKUIL (DOORSCHIETEN):
PERFECTIONISTISCH
|
IRRITATIE (WAT ERGERT JE BIJ DE ANDER) ONZORGVULDIG
|
UITDAGING (PROBEREN) FLEXIBEL(ER)
|
“Dit is de essentie van leren. Plotseling begrijp je iets wat je je hele leven hebt begrepen, maar dan op een nieuwe manier.” Doris Lessing.
LEER VAN ELKAAR
- Ga de uitdaging aan en vraag iemand uit jouw groep (familie, vrienden, collega’s, medestudenten) een kernkwadrant van jou te maken. Vraag of diegene eerlijk is en met motivatie dit voor jou doet.
- Bedank deze persoon hiervoor.😊
- Bespreek het samen. Heb je iets nieuws geleerd over jezelf?